MTB weekend Extreme 2016

Enkele maanden geleden ontving ik een uitnodiging voor een MTB weekend. Als aspirant lid, ja dat kan nog op je 48e, heb ik mij na alle goede verhalen van voorgaande jaren direct opgegeven.

De weken voorafgaand aan dit weekend neemt de spanning langzaam toe. Tijdens de wekelijkse tochten worden de herinneringen aan voorgaande jaren weer opgehaald. Als ik deze verhalen moet geloven kan het niet anders dan een geweldig weekend worden. Naarmate het weekend verder nadert valt zelfs het woord ‘trainen’ regelmatig in de Whatsapp. Natuurlijk niemand die dat doet, maar het valt wel op dat er door enkelen meer wordt gefietst.

En dan is het eindelijk zo ver. Daar waar de weergoden ons in eerste instantie minder gunstig gezind waren is hun humeur volledig omgeslagen en staan ons drie zonnige dagen te wachten.

Dit jaar gaat de tocht naar de Belgisch Ardennen. Naar RobertVille om precies te zijn. Iedere relatie met de naam van een van de organisatoren is puur speculatief. Onze uitvalsbasis voor dit weekend blijkt een grote, 26 personen, vakantiewoning te zijn die van alle gemakken is voorzien. En de Belgen gaan hierin heel ver. Een meterkast met urinoir. Of zouden ze hun gasten kennen?

Na aankomst wordt er snel uitgeladen. Het is ongelofelijk wat er allemaal als eerste levensbehoeften wordt beschouwd. Een klein overzicht van de beperkte middelen waar we het de komende dagen mee moeten doen: 2 kuub brandhout, 3 kratten Radler, de nodige kratten frisdrank, 2 bouwlampen, 150 liter bier inclusief complete tap. Ja, dat wordt afzien.

Nadat iedereen een slaapplek heeft gevonden worden de fietsgroepen geformeerd en de routekaarten uitgedeeld. Iedere groep bepaald zelf welke route ze deze middag gaan fietsen. Wij hebben ons oog laten vallen op route 3 die start vanaf Malmedy. Deze route komt vlak langs onze uitvalsbasis en is zodoende snel opgepakt. De route start lekker ontspannen om na Malmedy wat meer reliëf op te pakken met enkele mooie single tracks. Onderweg wordt regelmatig gestopt om te genieten van het uitzicht, een selfie te maken maar niet om uit te rusten, mocht je dat al denken. De natuur grijpt sommige van ons zo aan dat er af en toe wat vreemde kreten klinken waar Tarzan jaloers op zou zijn. Al met al, een hele mooie route van ongeveer 40 km met een kleine 800 hoogtemeters. Een prima warming-up voor morgen. Maar eerste moet de tocht worden afgesloten op de Extreme manier. En dat is natuurlijk met een biertje. En aangezien we in België zijn wordt het een Belgisch biertje.

Van al dat fietsen en een enkel biertje word je hongerig. Zeker als je weet dat het inmiddels traditie geworden Indisch buffet op het programma staat. Het gerucht gaat dat er mensen mee gaan enkel en alleen voor dit buffet.  En het moet worden gezegd, het buffet was overheerlijk.. Waar een uit de hand gelopen hobby al toe kan leiden.

De avond wordt gevuld met een aantal schietspellen. Zo kan iedere groep bepalen hoe trefzeker ze zijn. Het blijkt al snel dat het maar goed is dat we een fietsvereniging zijn en geen schietclub. Ze zijn nu nog naar de pijlen aan het zoeken. Al met al voldoende stof voor sterke verhalen voor aan het kampvuur met een biertje of ...

Na een goede nachtrust, al was dat best lastig met al het gezaag op de kamer, wordt er stevig ontbeten. We weten immers dat er vandaag een stevige rit op het programma staat. Na het ontbijt nog even overleggen welke route we precies willen fietsen. Wij besluiten om wederom een route van Malmedy te kiezen. Vandaag starten we met blauw. Al snel blijkt deze veel meer brede paden te bevatten dan de rode route van gisteren. Op het moment dat we niet verwachten dat er nog een single track komt, krijgen we een ‘wortel pad’ voor onze kiezen. Het blijkt een hele kunst om op de fiets te blijven zitten. Ook nemen we nog een alternatief pad. Dit wordt echter door de lokale boswachter niet gewaardeerd. En deze stuurt ons dan ook weer terug op de route. We besluiten om de route ‘snel’ af te maken en een nieuwe meer uitdagende route te zoeken. Het was nog vroeg, dus enige overmoed was nog geoorloofd.

Nu we terug waren in Malmedy was het tijd voor een lunch. Wie weet hoe lang het weer zou duren voor we in de bewoonde wereld terecht zouden komen. Dus gaan we aan de lasagne en cola en bepalen we de volgende route. We besluiten een grote route te nemen, die start met de groene route vanuit Malmedy en daarna via verschillende andere routes weer in Malmedy eindigt.

Vol goede moed wordt er gestart. Na ja, dat willen we graag. Het startpunt vinden valt niet mee. Na enkele omzwervingen belanden we dan toch eindelijk op de route.  Dit deel van de Ardennen is duidelijk minder vlak. Het valt al snel op dat het of stijgen of dalen is. Deze route is ook afwisselend en bevat nauwelijks verharde wegen. Ook nog brede zandpaden maar voldoende single tracks om onze energie kwijt te raken.

Wanneer we bijna op de helft zijn, blijkt de tijd sneller te gaan dan ons lief is. Willen we voor het donker terug zijn, en we krijgen toch echt wel zin in een biertje, dan zullen we wat stukken van de route moeten inkorten. Het plan is duidelijk. We slaan Sankt Vith over en pikken dan de route weer op. Op het punt waar de rode route afwijkt van de grote route (gele stip) moeten we een keuze maken. Zo luidt het plan. Laat de route op dat punt nu net met een mooie single track starten. Resultaat, geen keuze gemaakt maar gewoon over de route geknald. Tot zover het plan. Na nog enkele kilometers over een alternatieve route gekoerst te hebben, besluiten we dat het genoeg is geweest voor vandaag en nemen de snelste weg naar het café in Robertville. We hebben dorst.

Als we bij het café zijn aangekomen, hebben we ongeveer 80 km en meer dan 1200 hoogtemeters overwonnen. We zijn trots op onszelf. Op het moment dat we aan het bier zitten, komen de eerste berichten binnen van onze bezorgde clubgenoten. Iedereen blijkt al terug te zijn en wil weten waar wij uithangen. We gaan snel terug naar onze uitvalsbasis om wederom wat sterke verhalen uit te wisselen en te genieten van een overheerlijke barbecue.

Al met al, een geweldig weekend. En helemaal tot in de puntjes verzorgt. Voor mij is het duidelijk, schrijf mij maar alvast in voor volgend jaar!

 

Agenda

Feestavond 2022 (nog niet bekend)

ATB Extreme Toertocht 5 september 2021 gaat helaas niet door en is UITGESTELD naar 2022 !! 
 

ATB Extreme fietsweekend 2021 (nnb)

Jaarvergadering
nnb 2022